Köögikujundaja Hiie Härm

Köögikujundaja nõuanded köögi planeerimiseks

Tõlgitud. NKBA juhenditest.

NKBA (National Kitchen + Bath Association) on oma liikmetele jaganud ühte lihtsustatud nimekirja nõuannetest, mida köögi kujundamisel arvestada. Tõlkisin sealt natuke ja täiendasin omapoolsete tähelepanekutega.
Loodan, et teile on sellest ka abi.

Mitte keegi ei taha ju, et tema uues köögis külmkapi uks ei avaneks täielikult või köögisaar on paigutatud nii lähedale seinale, et seal ääres pole võimalik istuda ning süüa.

Ukseava kööki sisenemiseks olgu pigem laiem, kui kitsam.

Köögi uks ei tohiks segada nõudepesumasina ega ühegi muu kapi ukse avamist.

Distants köögi töökolmnurga – külmkapp-valamu-pliit – vahel ei tohiks ületada 8 meetrit. Ükski nendest kolmest haarast ei tohiks olla lühem kui 1,2 m ega pikem kui 2,7 m. Eesti väikeste köökide puhul seda lühimat maad on muidugi keeruline arvestada, aga pikkusemõõtu võiks küll silmas pidada.

Ükski kõrge kapp – külmik, ahjutorn, hoiukapp – ei tohiks asuda kahe peamise tööala – valamu-pliit – vahel.

Läbi köögi kulgev käigutee, näiteks esikust elutuppa, ei tohiks läbida töökolmnurka.

Käigutee peaks olema vähemalt 90 cm lai.

Istumiskoha taga peaks olema vaba ruumi 80 cm kuni seinani; juhul kui istuja seljatagant kulgeb käigutee, siis peaks see vahe olema 90-110 cm.

Kui köögis on ainult üks valamu, siis peaks see asetsema külmkapi ja pliidi vahel; või nende taga, kui asub köögisaarel.

Jäta vaba tööpinda valamust ühele poole vähemalt 60 cm ja teisele poole 45 cm.

Ettevalmistusala jaoks võiks olla kohe valamu kõrval 90 cm pidevalt kulgevat tööpinda.

Nõudepesumasin pane kohe valamu kõrvale, samale joonele. Arvesta, et nõudepesumasina uks saaks olla avatud, kui ise valamu juures nõusid loputad.

Külmkapi ukse avanemise poolel võiks olla vaba tööpinna ruumi 40 cm, kuhu toetada poekotti või laduda asjad, mis kapist välja võtad/sisse paned. 2-uksega külmiku puhul võiks olla mõlemal pool 40 cm tööpinda. Juhul, kui nii pole võimalik ning köögis on köögisaar, siis paiguta saar nii, et külmkapi ukse ja saare tööpinna vahel poleks pikem vahe, kui 120 cm.

Pliidi kõrvale jäta vaba tööpinda ühele poole 30 cm ja teisele poole 40 cm. Köögisaarel asuva pliidi ja saare serva vahel peaks olema vähemalt 20 cm pinda.

Ära pane pliiti akna alla, kui kasutad kardinaid.

Mikrolaineahju alumine serv võiks asuda selle kasutaja õlast 8 cm allpool, aga mitte kõrgemal kui 137 cm põrandast. Kui mikroahi asub köögimööbli alumises osas, siis peaks tema alumine serv olema vähemalt 40 cm kõrgusel põrandast.

Jäta vähemalt 40 cm vaba pinda mikroahju alla või üles või avanemise suunas tööpinnale.

Samuti jäta ahju kõrvale vaba tööpinda vähemalt 40 cm.

Kui näiteks valamu ja pliidi vaba ruum asub kõrvuti, siis võta pikim mõõt ning lisa 30 cm

Üldine soovitus tööpinna kogupikkuseks köögis oleks minimaalselt 4 meetrit.

Tööpinna nurgad olgu kumerad, mitte teravad

Soovitused riiuli/sahtliruumi arvestamiseksväikese köögi puhul võiks kokku liidetud jooksvad meetrid olla 3,5. Keskmise köögi puhul 4,3 m ja suures köögis 5 meetrit

Kui köögis on nurgakapid, siis vähemalt ühes võiks olla mingi nurgasüsteem, mida on mugav kasutada.

Kogu köögi tööpinna kohal peab olema piisavalt tugev töövalgustus.

KOKKUVÕTTEKS:
Köögi kujundamisel arvestage, et teil oleks seal mugav toimetada. Katsuge ette kujutada, kuidas te valmistate perele õhtusööki – kas kõik asjad on käepärast; kas on ruumi ka teistele pereliikmetele, kui nad teie juurde jutustama või abistama tulevad jne.

Kui Sul on suurem huvi teada saada köögidisaini põhimõtteid, siis vaata minu online kursusi ja leia omale huvipakkuv

Vajuta pildile



Portreepilt round Hiie Harm

Minust. Olen kööke kujundanud juba alates 2014.aastast. Köögidisaini õppisin Londoni ülikoolis. Mulle väga meeldib hubane valge Skandinaavia köök ja samuti meeldib mulle ka luksuslik detailirohke Ameerika köögistiil. Ma kuulun Ameerikas asuvasse Köögidisainerite Liitu ning osalen pidevalt nende koolitustel – webinaridel. Pean ennast köögidisaini fanaatikuks. Mulle meeldib olla kursis uuendustega selles valdkonnas – uusim köögitehnika, materjalid, furnituurid jne. Ammutan infot peamiselt Ameerika uudiskirjadest ning ajakirjadest. Ja mulle meeldib oma teadmisi kõigiga jagada. Loodan, et said minu lehelt ka uusi teadmisi.

Tel. 5648 3624          HIIE@UNIVERSAALNEDISAIN.EE        E - R 9:00 - 16:00

@Köögikujundaja Hiie Härm, Universaalne Disain OÜ. - Kõik õigused kaitstud