Köögikujundaja Hiie Härm

Köögitrendid COVID 19 järgselt

Mida vajatakse rohkem.

Peale COVID-19 ei ole miski siin maailmas enam endine. Ka köögi disainis on mitmeid muutusi. Leiutatakse uusi materjale, disainitakse uusi tooteid ning kliendid mõtlevad üha enam pere- ning toidukeskselt.

Photo by James Besser on Unsplash

Suured hoiukapid

Kõige enam on köögidisainerid üle maailma täheldanud klientide suuremat huvi hoiukappide (ing. k. pantry) vastu. Inglismaal ja Ameerikas tehakse selleks teinekord terve kööginurk eraldi uksega sisenetavaks ruumis. Minimalistlikumas Kesk-Euroopas kasutatakse maast laeni seinakappe, mis on tehtud sisesahtlitega (näiteks Blum Space Tower) väga mugavaks kasutada. Põhjuseks muidugi inimeste soov koju rohkem toiduaineid varuda.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Rohkem ja suuremad külmkapid

Enam ei käida ülepäeviti poes, vaid ostetakse (või tellitakse) suurem toiduvaru koju. Ka sügavkülmutatud tooted. Üheks tulevaseks köögitrendiks on kindlasti täiskõrge integreeritav sügavkülmkapp, lisaks tavalisele külmkapile. Juba praegu on näha, et võimalusel eelistavad kliendid pigem kaheuksega suuri külmkappe, kui tavalisi.

Ameerikas lisavad inimesed oma köögidisaini ohtrasti veel täiendavaid väiksemaid külmikuid, nagu näiteks tööpinnaalune veinikülmik, ekstra sügavkülma kirst või siis ostetakse kööki uus külmkapp ja vana viiakse garaaži ning kasutatakse seal edasi.

Photo by Sidekix Media on Unsplash

Kodus kokkamine

Uut köögi disainides ja plaanides peaks arvestama, et kodudes tehakse rohkem süüa ja seega on vaja rohkem tööpinda segamiseks, hakkimiseks, serveerimiseks. Võib olla ostetakse mõni uus köögimasin – mahlapress, jäätisemasin, slow-cooker vms., mida igapäevaselt kasutama hakatakse. Ka tema jaoks on tööpinnal ruumi vaja.

Samuti võib vaja olla köögis kasutada arvutit ja ka tema jaoks on vaja puhast tööpinda. Köögisaar on juba mõnda aega olnud trendiks, aga nüüd peaks veel enam kaaluma saare tekitamist kööki.

Photo by Jason Briscoe on Unsplash

Kergelt puhastatavad köögikapid, tööpind ja tehnika

Uute köökide planeerimisel võetakse arvesse, et kapid ja tööpind ning kõik oleksid kiirelt ja kergelt puhastatavad. Siledad kapiuksed ja antibakteriaalsed materjalid käepidemete ning segistitel muutuvad üha populaarsemaks. Uuringud on näidanud, et näiteks vask tapab baktereid ja puhastab ennast ise.

Tööpinna suhtes eelistatakse võimalusel tugevat, määrdusmiskindlat, mitte-poorset ning kuumakindlat materjali. Üheks selliseks on näiteks keraamika.

Allikas: richelieu.com

Ise-majandamine ja aiandus

Olles koduses isolatsioonis hakkasid paljud mõtlema, mida nad saaksid oma toidulaua suhtes ise ära teha. Maitsetaimede kasvatamine köögis pole enam ammu trend, aga on ka neid, kes alles nüüd selleni jõudsid. Oma aias (või rõdul) kasvatatud maitsetaimed, köögiviljad ja näiteks maasikad annavad natuke hõlpu ka pere rahakotile.

Kui varemalt oli kodus oma väikese aia pidamine trendikas, siis nüüd on sellest saanud Ameerikas lausa buum. Aiandust peetakse ka väga rahustavaks tegevuseks, mida isolatsioonis olles on hea harrastada.

DIY köögi renoveerimine ja online disainerid

Kui esimene ehmatus oli möödunud, kuid inimesed ikka veel pidid kodus olema hakkas nii mõnigi vaatama oma ümbrust ning leidis, et ühtteist võiks ju ikka vaikselt kohendada. Moodi läksid ise köökide ümber kujundamised. See ei pea olema tingimata suur muutus – võib ka ainult seina värvida või siis kapiuksi, alati võib vahetada kapinuppe ja köök ongi kohe teine.

Veel on võimalus mängida väikese tööpinnapeal oleva köögitehnikaga ning kasvõi kardinate ja köögirätikutega uut värvi juurde anda. Kui aga ikka on soov täielikult oma köök uuendada (vastavalt ülevalpool kirjeldatud suundadele), siis hinda on läinud online disainerite teenused ja seda üle maailma. Mina pakun online köögikujundamist juba aastaid.

Köögikujundaja Hiie Härm joonis

Veel mõned näited:

  • Häälkäsklustega kodutehnika ja puutevaba segisti on tõusuteel
  • Investeeritakse kõrge-kvaliteedilistesse kodumasinatesse, mis on energia jm säästlikud
  • Kodumasinaid, köögimööblit ja sanitaartehnikat hakatakse ostma rohkem online-poodidest
  • Rohkem pesumasinaid, kus kõike ja pidevalt puhastada. Näiteks LG Styler S3WFBN pesumasin on loodud, et saaks pesta puhtaks ka raskesti pestavaid asju nagu diivanipatju, väikseid vaipu, kingi, täidetud mänguloomi jne.
  • WC-paberi nalja peale arvatakse, et üha rohkem hakatakse kodudesse soetama bideesid. Siis pole paberit vajagi

Artikli loomisel on kasutatud:

  • KBB  Ameerika Köögidisainerite ajakirja, aprill ja mai/juuni numbreid
  • https://www.vogue.com.au
  • https://www.hauteresidence.com
  • https://www.livspace.com
  • https://www.dezeen.com
  • https://www.ajmadison.com
  • http://realestate.boston.com

Kui Sul on suurem huvi teada saada köögidisaini põhimõtteid, siis vaata minu online kursusi ja leia omale huvipakkuv

Vajuta pildile



Portreepilt round Hiie Harm

Minust. Olen kööke kujundanud juba alates 2014.aastast. Köögidisaini õppisin Londoni ülikoolis. Mulle väga meeldib hubane valge Skandinaavia köök ja samuti meeldib mulle ka luksuslik detailirohke Ameerika köögistiil. Ma kuulun Ameerikas asuvasse Köögidisainerite Liitu ning osalen pidevalt nende koolitustel – webinaridel. Pean ennast köögidisaini fanaatikuks. Mulle meeldib olla kursis uuendustega selles valdkonnas – uusim köögitehnika, materjalid, furnituurid jne. Ammutan infot peamiselt Ameerika uudiskirjadest ning ajakirjadest. Ja mulle meeldib oma teadmisi kõigiga jagada. Loodan, et said minu lehelt ka uusi teadmisi.

Tel. 5648 3624          HIIE@UNIVERSAALNEDISAIN.EE        E - R 9:00 - 16:00

@Köögikujundaja Hiie Härm, Universaalne Disain OÜ. - Kõik õigused kaitstud